Σελίδες

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΑΝΕΜΕΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ


Μπορεί να βιώνουμε την κρίση σε όλο της το μεγαλείο και σε κάθε δυνατό επίπεδο, αλλά το φετινό καλοκαίρι αποδεικνύει ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε τον πολυπόθητο πάτο του βαρελιού.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε, όχι μόνο αν δούμε ρεαλιστικά σε τι κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα, αλλά αν διαπιστώσουμε την αδιαφορία που έχει απλωθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Είναι γεγονός ότι, φέτος, μία σημαντική μερίδα συνανθρώπων μας δεν θα πάει καθόλου διακοπές γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Πολλοί είναι σε ακόμα χειρότερη μοίρα, π.χ. οι άστεγοι που δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο, για να μην αναφέρουμε την ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια. Βέβαια, και όσοι καταφέρουν να κάνουν 4-5 μπάνια με το ζόρι, δεν πάει να πει ότι είναι ζάπλουτοι και βολεμένοι γιατί ζούμε σε μία χώρα με χιλιάδες νησιά και άπειρες παραλίες. οπότε και όσοι πάνε διακοπές, παπαγαλάκια του μνημονιακού μετώπου, δεν σημαίνει ότι κολυμπάνε στο χρήμα. Άλλα είναι τα στοιχεία που φανερώνουν τις ανέμελες διακοπές και συνδυάζουν την καλοκαιρινή ραστώνη με την παραδοσιακή απάθεια.

Λίγες μέρες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, είναι γνωστό ότι καμία επαναδιαπραγμάτευση δεν πρόκειται να υπάρξει, αφού τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο είναι ο απόλυτος οδηγός για τη σωτηρία της χώρας και πρέπει να εφαρμοστούν ακόμα πιο άμεσα, ακόμα πιο πιστά και ακόμα πιο δυναμικά. Αντίδραση, έστω και από τους εγκληματίες που ψήφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, καμία. Η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch καταγράφει σε πολυσέλιδη έκθεση της τα ρατσιστικά εγκλήματα και την ξενοφοβία που επικρατεί στην Ελλάδα. Αντίδραση καμία, αφού οι μπάτσοι στην Ελλάδα είναι φανερά υπέρ των ναζί και δεν έχει κανένα νόημα να ζητάς από τους ναζί να καταπολεμήσουν το ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Οι αυτοκτονίες έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και αποτελούν "ξεπερασμένη" είδηση, κάτι σαν τα αθλητικά μετά το δελτίο των 8. Αντίδραση; Καμία. Ούτε καν αυτοί οι λαλίστατοι που "καταδικάζουν τη βία από όπου και αν προέρχεται" δεν μιλάνε. Προφανώς, οι αιτίες που οδηγούν ένα άτομο στην αυτοκτονία δεν είναι βία. Είναι υποκειμενική αντίληψη των γεγονότων.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά, μαθαίνουμε ότι έρχονται τα νέα μέτρα, οι νέες μειώσεις μισθών/συντάξεων και οι νέοι φόροι. Και όχι μόνο. Έχουμε γράψει σε παλιότερα κείμενα μας, ότι η στιγμή της επίσημης χρεοκοπίας πλησιάζει όταν ο δημόσιος διάλογος αρχίζει να στρέφεται γύρω από τις αποκρατικοποιήσεις-ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό είναι σημάδι ότι το τέλος πλησιάζει. Άλλωστε, αυτό μας διδάσκει και η μελέτη της μεθοδολογίας του ΔΝΤ σε όλες τις χώρες που έχει επισκεφτεί. Όταν στεγνώνει εντελώς η κοινωνία από χρήμα, τότε σαν μόνη λύση ανάπτυξης παρουσιάζεται ο εκάστοτε ευεργέτης-νταβατζής που θα έρθει και θα επενδύσει τα ωραία του λεφτά. Θα βγει και μερικές ωραίες φωτογραφίες με τον αρμόδιο υπουργό, τα γνωστά ΜΜΕ θα φιλοτεχνήσουν την αγιογραφία του και στο τέλος όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι και κυρίως ο νταβατζής που θα αγοράσει μία εταιρία στο 1/20 της πραγματικής της αξίας. Ποιά είπαμε πως είναι η μεγάλη προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου