Σελίδες

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ


Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εκλέξει γλαστροπρόεδρο της δημοκρατίας και έτσι βαδίζουμε ολοταχώς προς τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25/1/2015.

Ας καταθέσουμε λοιπόν την άποψη μας τώρα που έχει σημασία, γιατί μετά όλοι θα μπορούν να λένε ότι είχαν προβλέψει τα αποτελέσματα, "τα περιμένανε", κτλ. Ξεκινάμε απο την αρχή, λέγοντας το βασικό και αυτονόητο: Σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε τη διαδικασία των εκλογών για να αλλάξει δραστικά η ζωή μας, να βελτιωθεί η κατάσταση για το στρατόπεδο των απο κάτω, να ταρακουνηθεί η παντοδυναμία των τραπεζών ή να επέλθουν ραγδαίες εξελίξεις. Αυτά μπορούν να γίνουν με μαζικούς αγώνες, οργάνωση, σχέδιο και πίστη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρώτο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το "αξίζει" και με το παραπάνω, αφού έκανε ότι μπορούσε για να πάρει τους νοικοκυραίους με το μέρος του, ενώ εδώ και καιρό φαίνεται στον ορίζοντα ότι τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, περιμένουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να τρέξει τις εξελίξεις. Η τωρινή κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έκανε το καθήκον της, τήρησε αυτά που είχε υποσχεθεί στους δανειστές, δηλαδή τα πραγματικά αφεντικά της χώρας, και εξάντλησε όλο τον πολιτικό χρόνο της. Το ντουέτο Σαμαρά - Βενιζέλου θα εξαφανιστεί αμέσως απο το προσκήνιο, όπως ο Κουβέλης και ο Καρατζαφέρης, και θα περάσει στο μνημονιακό χρονοντούλαπο της ιστορίας. 

Το ζητούμενο είναι η διαφορά που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ απο τη ΝΔ. Εδώ τα πράγματα είναι απλά: Αν οι περήφανοι έλληνες δώσουν πάνω απο 5-6% στους ναζί, (κάτι πολύ πιθανό) τότε η ΝΔ θα γνωρίσει τη συντριβή. Ο Σαμαράς ξέρει ότι οι ναζί είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που μπορεί να του φέρει κάποιες ψήφους, αφού πέρα απο τα γεροσάψαλα και τους πνευματικά ανάπηρους κατοίκους που κατοικούν (κυρίως) στην ελληνική πλευρά της Μακεδονίας, δεν υπάρχουν εφεδρείες για τον ακροδεξιό συνομιλητή του Θεού. Για αυτό έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε σοβαρή Χρυσή Αυγή, για αυτό οι δηλώσεις για "λαθρομετανάστες", για αυτό και το γλύψιμο στους μπάτσους. 

Ο Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός που πάει σε εκλογές με 3 βαρβάτες ήττες στο πρόσφατο παρελθόν, επομένως δεν υπάρχει καμία περίπτωση προσωπικής ανάκαμψης. Έχασε στην πρώτη ψηφοφορία για γλαστροπρόεδρο της δημοκρατίας, έχασε στη δεύτερη ψηφοφορία, έχασε και στην τρίτη. Θα χάσει σίγουρα τις εκλογές και στη συνέχεια θα χάσει και τη μάχη στο εσωτερικό του κόμματος του, αφού κανένας δεν μπορεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους πανηλίθιους ακροδεξιούς που έχει μαζέψει. Αυτά του αξίζουν, αυτά θα υποστεί.

Απο εκεί και πέρα, οι ναζί είναι το φαβορί για την τρίτη θέση, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρό ανταγωνισμό. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των ναζί σε σχέση με τους υπόλοιπους διεκδικητές της τρίτης θέσης, είναι πως έχουν μία σταθερή εκλογική βάση, δηλαδή μπάτσους, μπατσόφιλους, μπράβους, μαφιόζους και υποτακτικούς ελληνοσημαιάκηδες. Αυτοί θα ψηφίζουν τους ναζί ότι και να γίνει, ενώ ακόμα και αν πάνε σε άλλο κόμμα πάλι φασίστες θα είναι, οπότε καλύτερα να είναι όλα τα σκατά μαζεμένα σε ένα βόθρο και να βλέπουμε καθημερινά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας χωρίς να έχουμε ψευδαισθήσεις.  

Το πραγματικό συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι η απόλυτη ΠΑΣΟΚοποίηση των εκλογών. Ξέραμε ότι ο έλληνας γουστάρει ΠΑΣΟΚ, όπως η μύγα το σκατό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα δούμε κάποτε εκλογές με 3-4 υποψήφια ΠΑΣΟΚ. Έχουμε το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου που πάει για διάλυση, το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, το ΠΑΣΟΚ του Θεοδωράκη με την ετικέτα Ποτάμι, ενώ υπάρχει και μία μεγάλη πιθανότητα να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ. ΠΑΣΟΚ για όλους και για όλες, ΠΑΣΟΚ για όλα τα γούστα.

Για την τύχη που θα έχουν τα ΠΑΣΟΚ στις εκλογές δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια ασφαλή πρόβλεψη. Ότι και να πούμε είναι επίφοβο. Η ακαταμάχητη μαλακία του έλληνα, ο παθολογικός έρωτας με τα επίθετα "Παπανδρέου" και "Καραμανλής", η μνήμη χρυσόψαρου, η έλλειψη δικαιοσύνης και η κυριαρχία της βλακείας συνθέτουν ένα εντελώς αβέβαιο σκηνικό. Λογικά είναι απίθανο να δούμε όλα τα ΠΑΣΟΚ μέσα στη Βουλή, αλλά ακόμα και αυτό είναι πιθανό στο βασίλειο του Ελλαδιστάν. Πρόταση μας; No bet.  

Το ΚΚΕ θα διατηρηθεί στα κλασικά ποσοστά του, αν και το πιο πιθανό είναι να έχει μία μικρή άνοδο. Όσα χρόνια και αν περάσουν, αυτό το κόμμα δεν μπορεί να ξεφύγει απο την ηγεμονία της κεντρικής επιτροπής, τη λατρεία στο παρελθόν, το καπέλωμα των λαϊκών αντιδράσεων και το μίσος για το διαφορετικό, παρόλο που έχει την καλύτερη ανάλυση για την οικονομική κατάσταση της εποχής μας. Το ημερολόγιο γράφει 2015 και πρέπει να το προσέξουν γιατί ότι δεν εξελίσσεται πεθαίνει.  

Για το τέλος αφήσαμε τους ΑΝΕΛ. Και εδώ τα πράγματα είναι αρκετά μπερδεμένα και είναι δύσκολο να ριψοκινδυνεύσεις μία αξιόπιστη πρόβλεψη. Το μεγάλο πρόβλημα για αυτούς είναι πως δυσκολεύονται να αντλήσουν ψήφους απο άλλους πολιτικούς χώρους. Είναι πολύ soft για τον ψηφοφόρο των ναζί, πολύ χριστιανοταλιμπάν για τον ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ αντιΠαπανδρέου για τον ψηφοφόρο των ΠΑΣΟΚ. Η μόνη τους ελπίδα είναι ο πιθανός διασυρμός της ΝΔ, κάτι που θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια εντός Βουλής. Αντιθέτως, αν η ΝΔ πάρει πάνω από 20-22%, τότε οι ελπίδες τους μειώνονται σημαντικά.   

Για τους λάτρεις του στοιχήματος προτείνουμε:

-) Διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ με πάνω από 3,25%, σε απόδοση 1,65  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου